Jak pečovat o plavky?

Jak pečovat o plavky?Zachovejte Vaše plavky jako nové po celé roky.

Začněte s péčí o plavky ještě dříve, než s nimi vyrazíte na pláže nebo koupaliště. Před prvním použitím plavky namočte do vlažné vody (cca 30 °C), s neutrálním mýdlem nebo jemným pracím práškem či jádrovým mýdlem, a poté je nechte volně uschnout. (neždímat!)

Když si přinesete plavky z koupaliště nebo pláže, co nejdříve je doma vyndejte z igelitového sáčku. Jinak poškodíte vlákna a plavky ztratí tvar. Nebo plavky po koupání šetrně zabalte do ručníku a máte vyhráno.

Po každém použití plavky vyperte ve vlažné vodě. Odstraníte tak písek, pot, chlor i sůl.
Plavky potřebují jemné ruční zacházení, proto je raději perte v ruce. Nikdy je nekruťte a nenatahujte. 

Na praní plavek je nejlepší vlažná voda, přidat můžete šampon nebo mýdlo. Nikdy nepřidávejte aviváž. Rozleptává vlákna, snižuje elastičnost a tloušťku materiálu. Plavky tak řídnou a ztrácí pružnost.

Plavkám nesvědčí vysoké otáčky. Vložte je tedy do sáčku na spodní prádlo a zvolte program na hedvábí nebo ruční praní. Pokud máte na plavkách nějaké aplikace například kamínky, tak je perte otočené na rubovou stranu.

Praní v pračce aplikujte maximálně několikrát za sezónu, dostanete z nich zbytky potu, přípravků na opalování i jemný písek.

Potom ručníkem z plavek vysajte přebytečnou vodu a pověste nebo nechte uschnout ve vodorovné poloze. Pokud má vrchní díl plavek tvarované košíčky, jemně je vraťte do původního tvaru, jinak se snadno poničí.  

Strukturu materiálu a barvu plavek snadno poškodíte při teplotě nad 30 °C, proto se vyhněte sušičce, přímém slunci a rozhodně je nežehlete. Nesušte je ani na kovových radiátorech, kromě ztráty tvaru se můžou obarvit rzí. Obdobně na ně působí lázeňské procedury, jako jsou termální lázně, bahenní koupele, solária apod.

Pro celodenním koupání použijte minimálně dvoje dámské plavky. Když máte jen jedny, zůstávají v určitých partiích celý den mokré, a to nesvědčí ani Vám, ani plavkám. 

Jak pečovat o plavky?Chystáte se na vodní atrakce, skluzavky a podobně?

Vyberte si hladké plavky, bez ozdob. Ozdoby se třením ničí a lehce utrhnou. Jak pečovat o plavky?    Jemná plavková vlákna se poškozují i při sezení na kamenech na pláži, dřevěné lavičce či zídce.

Proto si pod sebe na sezení dávejte ručník, pareo nebo jinou látku.

Dávejte pozor, aby se na plavky nedostaly opalovací přípravky. Špatně se odstraňují a zanechávají zažloutlé skvrny.
Místo krému na opalování používejte opalovací mléko a plavky si oblékejte až ve chvíli, kdy se mléko dokonale vstřebá.

Když Vám na plavkách skončí kapka hořčice, kečupu z hamburgeru nebo trocha drinku, nasypejte na ni dostatečné množství jedlé sody, nechejte hodinu až dvě působit a pak přeperte.
Nebo plavky před praním namočte do roztoku z jedné části destilovaného bílého octa a tří částí teplé vody.

Přeji sametově pohodlný výběr, Zuzana Capeková