Jak pečovat o podprsenky?

Jak pečovat o podprsenky

Jistě si přejete, aby Vaše oblíbené prádlo zůstalo, co nejdéle pěkné a plnilo svou funkci.

Vhodnou péčí mu prodloužíte životnost a zachováte jeho kvalitu co nejdéle.

Spodní prádlo je vyrobeno z těch nejjemnějších materiálů, neboť jej nosíme každý den.  Zároveň je pohodlné, savé, na dotek příjemné, pružné a elastické. Velmi jemné spodní prádlo perte s citem v ruce. Nepoužívejte hrubou sílu ani pomůcky v podobě kartáčů.

Pokud chcete spodní prádlo prát v pračce, pozorně čtěte instrukce pro praní i sušení uvedené na štítku. Roztřiďte prádlo podle barev i jemnosti materiálu. Volte pak prací programy a teplotu vody dle těchto instrukcí. Obyčejně se spodní prádlo pere na co nejjemnější programy, konkrétně na program ručního praní či program jemného prádla, do teploty vody 40°C. Pro udržení kvality materiálů a prodloužení životnosti používejte pro praní speciální přípravky na jemné prádlo. Vyhněte se aviváži, prádlo sice hezky voní, ale zároveň ztrácí svojí pružnost

Podprsenky jsou z jemných a pružných materiálů, díky čemuž jsou příjemné na dotek. Výztuže a výplně jsou též velmi citlivé. Nesprávná péče o podprsenky může mít za následek ztrátu správného tvaru, pomačkání i vytahání.

Jak pečovat o podprsenkyPraní v ruce je nejšetrnější způsob  Umyvadlo či velkou nádobu naplňte teplou, ne horkou, vodou. Celou podprsenku ponořte. Přidejte jemný prací prostředek, pak podprsenku ve vodě párkrát přetočte ze strany na stranu, aby se prací prostředek s vodou zapracovaly do látky. Posléze ji nechte ve vodě alespoň na 15 minut. Jakmile uplyne tato doba, vodu z nádoby vylijte a opět ji napusťte čistou teplou vodou. Velmi jemně a šetrně promněte podprsenku ve vodě, aby se z ní odstranil prací prostředek.Až bude podprsenka zcela čistá, vyjměte ji z vody a jemně promačkejte, abyste z ní odstranili vodu.

Jak pečovat o podprsenkyPraní v pračce přináší značná rizika. Minimalizujte je použitím pracích pytlíčků a sáčků, které zabraňují poškození krajek, ramínek, zapínání a různých aplikací. Chrání i ostatní prádlo, které s podprsenkami perete. Háčky ze zapínání se při volném praní zachytávají do ostatního oblečení a poškozují ho. Prádlo v pracím sáčku nenechávejte dlouho pod tíhou ostatního mokrého prádla v pračce. Předejdete tak zatrhání jemné tkaniny prádla, deformaci košíčků, případně vypadnutí kostice. Vždy volte program praní jemného prádla na co nejnižší teplotu vody a bez ždímání.

Poté jemně tlakem vymačkejte vodu, nekrouťte, jinak poškodíte kostice a promačkáte košíčky. Košíčky jemně vymodelujte do původního tvaru a nechte volně proschnout, buďto do roviny vyrovnanou na savém podkladu nebo ji pověste na sušák za její střed, nikoli za ramínka.

Vyvarujte se prudkému slunci a sušičce. Teplo vytvářené během sušení, poškozuje výztuže a výplně a ubírá na kvalitě elasticity materiálu. Navíc vlivem tepla může materiál různě svraštět a praskat. Rovněž hrozí smrštění a deformace košíčků.

Vyšší otáčky bubnu pračky mohou poškodit nejen podprsenky, ale i korzety nebo košilky, které jsou opatřeny kosticemi a výztužemi. Stejně jako v případě ručního praní podprsenek roztřiďte prádlo podle barev a vyčistěte jej s pomocí pracího prostředku na jemné prádlo v teplé vodě. Sušení na přímém slunci se nedoporučuje, protože by mohlo materiál a barvy poškodit. Sušička je zcela mimo hru. Neobsahují-li košilky žádné výztuže a kostice, můžete je prát i v pračce, pokud to tak výrobce na štítku uvádí. Pro praní v pračce je opět potřeba dodržovat kroky uvedené na štítku. Pokud chcete předejít jakémukoli poškození, teplota vody by během praní neměla přesáhnout 30°C a jemné oblečení by mělo být bezpečně uzavřeno v sáčku na praní. Především materiály s přídavkem kašmíru nesnesou při praní vyšší teplotu vody než 30°C.

Častou chybou je přehýbání podprsenek ve středové části a složení košíčků do sebe. Při tomto uložení se prolomí jeden z košíčku na druhou stranu, což deformuje výztuž, kostici, a tím i celý tvar podprsenky. Jakmile dojde ke „zkrabatění“ výztuže bezešvého košíčku, již nejde narovnat a podprsenka se znehodnotí.Skládání napůl je možné pouze u podprsenek bez kostic a jiných výztuží (např. braletky).

Podprsenky s výztuží a kosticemi tedy skladujte v jejich přirozené poloze = bez přehýbání a v zapnutém stavu. Takto můžete jednotlivé podprsenky skládat přehledně za sebe do šuplíku, anebo je věšet na speciální ramínka. Budou déle svěží a udrží si příjemnou vůni.

Nezatěžujte je jiným prádlem ani jinými předměty (například na cestách).

Údržbové symboly:

Jak pečovat o podprsenky Ruční jemné praní prádla při maximální teplotě 40 °C.
Prádlo se nesmí prát v automatické pračce.
Opatrná manipulace.
Jak pečovat o podprsenky Prádlo se nesmí bělit bělícími prostředky, které uvolňují chlór.
Jak pečovat o podprsenky Prádlo se nesmí žehlit, není přípustné ani používání páry.
Jak pečovat o podprsenky Prádlo se nesmí chemicky čistit.
Skvrny se nesmějí odstraňovat organickými rozpouštědly.
Jak pečovat o podprsenky Prádlo se nesmí sušit v bubnové sušičce.
Jak pečovat o podprsenky Sušit prádlo rozložené naplocho.

Přeji sametově pohodlný výběr, Zuzana Capeková